How to: make cake pops!

Categoriën Lifestyle, Tutorial

Cake pops zijn razend populair. De cakeballetjes op een stokje zijn relatief simpel om te maken, zien er leuk uit en je kunt er eindeloos mee variëren. Afgelopen vrijdag vierde mijn vriend en ik samen onze verjaardagen. Ik maakte voor het feest onder andere cupcakes, zalm- en komkommerrolletjes, mini pizza’s en dus ook cake pops. Het was de eerste  keer dat ik ze maakte, en ik moet zeggen dat ik best tevreden ben over het resultaat. Vandaag laat ik aan de hand van foto’s zien hoe ik ze gemaakt heb en vertel ik ook tegen welke problemen ik aan liep.

Benodigdheden:

  • cakeroll (of cake + frosting)
  • lolly stokjes (o.a. te koop bij Pipoos, Jamin en online)
  • chocolade
  • eventueel eetbare kleurstof op oliebasis
  • eventueel versiersels zoals discospikkels, nootjes e.d.

Een cake pop is eigenlijk verkruimelde cake waar je frosting aan toevoegd, balletjes van draait, op een stokje zet en een laagje chocolade er omheen. In de Verenigde Staten kun je gewoon kant-en-klare frosting kopen in de supermarkt, maar ik heb dat in Nederland nog niet kunnen vinden. Nu kun je frosting ook zelf maken, maar ik wilde het gewoon simpel, snel en gemakkelijk houden. Toen kwam ik op het geniale idee – al zeg ik het zelf – om een cakeroll te gebruiken. De crème die daar in zit leek me ook een soort frosting en dat kleine beetje aardbeienjam kon er ook wel bij. Alleen de chocolade heb ik er (zo goed mogelijk) afgehaald.

Breek de cakeroll in kleine stukken en verkruimel de cake met de mixer.

Vervolgens draai je er balletjes van. De grootte kun je zelf bepalen, maar maak ze niet te groot want dan worden ze wel erg zwaar en vallen ze van het stokje af. De van mij hadden een doorsnede van ongeveer 3 cm. Zet ze cakeballetjes ongeveer 15 minuten in de koelkast.

Smelt in de tussentijd een klein beetje chocolade, dip de lollystokjes erin en steek ze tot ongeveer halverwege in de cakeballetjes. Dit zorgt ervoor dat de balletjes straks niet van hun stokje vallen als je ze in de chocolade dipt. Zet dit nu weer in de koelkast voor ongeveer een half uur.

Het smelten van de chocolade vond ik het lastigst en het is dan ook een paar keer fout gegaan. Wat ik heb geleerd: geen water erbij doen want dan gaat het klonteren, gebruik liever melk. Het toevoegen van melk zorgt er echter voor dat het veel langer duurt voordat de chocolade weer hard wordt, en eigenlijk wordt het niet meer zo hard als wanneer je er niets bij doet. Het beste is nog om er helemaal niets bij te doen, maar gewoon te wachten tot de chocolade heel dun is. Hoe dunner, hoe beter eigenlijk.

Giet de chocolade in een smal kopje waar je de balletjes in kunt dopen. Voeg eventueel een eetbare kleurstof op oliebasis toe aan de witte chocolade als je een kleurtje wil.

Doop de balletjes in de chocolade. Zorg ervoor dat je de balletjes helemaal onder kunt dompelen, zonder dat ze de bodem raken. Probeer het laagje zo dun mogelijk te houden, anders druipt het allemaal naar beneden als je ze laat drogen. Tik de overtollige chocolade eraf door zachtjes op het stokje te tikken. Strooi er eventueel spikkels of nootjes overheen en prik de stokjes in piepschuim om ze te laten drogen. Zet ze in de koelkast om te laten uitharden.

Nadat de chocolade uitgehard was, tekende ik met een eetbare viltstift nog twee oogjes op. Eerder had ik al van chocolade de voetjes, vleugetjes en het snaveltje gemaakt, door met een spuitzakje kleine chocoladetoefjes te maken op bakpapier en dit ook weer in de koelkast gezet. Met een klein beetje gesmolten chocolade en een satéprikker kun je de vleugeltjes en dergelijken vastmaken aan het lijfje. De gesmolten chocolade werkt als een soort lijm.

Een iets simpelere variant is die met melk of pure chocolade en discospikkels.

Cake pops zijn erg zwaar en machtig, na 1 of 2 heb ik echt wel weer genoeg gehad, haha. Check trouwens ook de site van Bakerella, waar je inspiratie op kunt doen voor cake pops (en meer!).

Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust in de comments. Ik zal proberen om ze te beantwoorden, maar ik ben natuurlijk geen expert! ;)

Liefs, Laura

27 thoughts on “How to: make cake pops!

  1. Leuk zijn cakepops he!
    Ik maak ze het liefst helemaal ‘from scratch’, dus incl de cake bakken, etc. Kost even tijd maar is niet moeilijk. Eigenlijk is het smelten van witte chocolade het moeilijkst…

  2. Zo leuk… Ik heb ook alweer alle ingrdiënten in huis liggen om ze weer eens te maken. Dit keer wil ik bijtjes maken :)
    Wel slim idd van die cakerol! Ik koop altijd zo’n kant en klare vanille hotelcake en meng die dan met kant en klare icing (hier in belgië kan je die idd gewoon in emmertjes kopen bij “de boerenbond” Aveve winkels…. met zo 1 klein emmertje kan ik ongeveer 4x 24 cakepops maken dus totaal niet duur).

  3. Ik vind deze dingen echt zo leuk en lekker! Ik heb ze zelf ook een keer gemaakt, maar heb de cakeballetjes op koekjes gezet. Het was echt leuk om te doen, en ze waren superlekker.

    xx

  4. Ben ook bezig met de cakepops. De eerste keer niet gelukt bij mij doordat de chocolade niet dun genoeg gesmolten was. Nu heb ik de candy melts (of chocolade fondue) niet in de magnetron gedaan, maar op z’n au bain-marie (zie google). Eenvoudig een pan water laten koken en met een schaal erop de chocolade smelten. Hierdoor kan de chocolade niet verbranden (ideaal voor witte chocolade!) en met een flinke scheut olijfolie wordt het nog dunner om de cakepops in te dopen! En ze zijn gelukt!!:-))

  5. Hoi. Geniaal om zo’n cakerol te gebruiken..hoeveel cakepops haal je uit een cakerol..ik moet er best veel maken, voor een traktatie. Thanks

    1. Hi Sabrine, ik moet zeggen dat ik het niet exact meer weet (het is alweer een tijdje geleden dat ik ze maakte). Ik dacht ongeveer 15 stuks.

  6. Dag Laura,

    Heb een vraagje wil voor de verjaardag van mijn zoontje cakepops maken wil ook zo’n cakerol gebruiken nu is mijn vraag hoelang kan je ze bewaren?

    1. Hoi Fatima,

      Leuk dat je ook cake pops wil maken! Je kunt ze na het maken nog prima een week goedhouden op kamertemperatuur. Maximaal twee weken, daarna zijn ze niet zo lekker meer. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:upsidedown: 
:doh: 
:yay: 
:grin: 
:idea: 
:huh: 
:hmm: 
:heart: 
:nope: 
:shit: 
:hiya: 
:star: 
:coolwink: 
:angel: 
:eww: 
:silenced: 
:questionmark: 
:blank: 
:cool: 
:hey: 
:doh2: 
:sadnope: 
:ahh: 
:angry: 
:mad: 
:blink: 
:lol: 
:nod2: 
:shocked: 
:kiss: 
:news: 
:wave: 
:dead: 
:side: 
:exclam: 
:silly: 
:duh: 
:sad: 
:no: 
:boo: 
:spinning: 
:omg: 
:hmm2: 
:blush: 
:inlove: 
:cute: 
:nod: 
:confused: 
:2inlove: 
:tired: 
:wtf: 
:wow: 
:wink: 
:blinkhearts: 
:tongue: 
:smile: 
:yes: 
:sexy: 
 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.